Zwaar gedupeerde groepsaccommodaties willen weer open: 'maak einde aan grote onduidelijkheid'.

14 mei 2020

Accommodaties die met groepen – mensen uit meerdere huishoudens – werken, worden in de coronacrisis hard geraakt. Deze bedrijven zijn al vanaf het begin van de crisis gesloten: samenkomst van personen uit meerdere huishoudens werd immers verboden. HISWA-RECRON – ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie – claimt nu, dat in lijn met de besluiten over de horeca en de bioscopen, ook groepsaccommodaties voor maximaal 30 personen geopend kunnen zijn.

Er heerst nog steeds grote onduidelijkheid over de vraag of groepsaccommodaties open mogen gaan. De huidige noodverordeningen van de Veiligheidsregio’s zijn desastreus en bieden weinig perspectief tot open gaan. Slechts de groepsaccommodaties met een ‘hotelfunctie’ hebben de kans om gedeeltelijk te openen. Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON: “Wij doen een dringende oproep aan de Veiligheidsregio’s: laat kinderen en scholen vanaf 1 juni weer toe bij groepsaccommodaties. Zij vormen de minst kwetsbare groepen. Op die manier kunnen de groepsaccommodaties langzaam opstarten en een maand proefdraaien voordat op 1 juli alles weer open kan. We gaan er immers vanuit dat 1 juli groepsaccommodaties weer volledig open kunnen, net zoals de overige recreatieve accommodaties als campings en bungalowparken.” 

80% omzetverlies
De groepsaccommodaties leden al veel financiële schade door de sluiting. Daarbij kwam dat veel scholen, families en vriendengroepen massaal hun boekingen introkken en met nieuwe reserveringen wachtten. “Het leed is gigantisch in deze markt. We praten over een omzetverlies van gemiddeld 65 tot 80% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Groepsaccommodaties verdienen hun geld aan de randen van de zomer, nu dus! Aanvullende steunpakketten zijn noodzakelijk. Dat hebben we direct al aangekaart. Onze lobby richting de overheid op dit vlak blijft onverminderd groot”, aldus Dijks.

Protocol: veiligheid gewaarborgd
HISWA-RECRON ontwikkelde speciaal voor de groepsaccommodaties een uitgebreid protocol. Hier staan de voorzorgsmaatregelen die de ondernemers moeten nemen om de veiligheid van medewerkers, gasten en leveranciers te waarborgen. “Met inachtneming van dit protocol zijn onze ondernemers er klaar voor om te openen.” Ook het toetsen (triage) van klachten bij personen uit de groep vormt geen probleem voor de sector. Groepsaccommodaties werken immers met besloten groepen: er is altijd sprake van een controleerbare stroom van personen.

Terug naar overzicht