Geen permanente bewoning op vakantieparken

Steeds vaker komt het voor dat mensen permanent op recreatieparken wonen. Er zijn veel diverse vakantieparken: van volledig toeristische parken tot semi-permanente woonparken. Deze verschillende vormen van recreatieparken worden vaak door elkaar gehaald. HISWA-RECRON vindt het niet wenselijk om permanent wonen op een toeristisch-recreatief vakantiepark te gedogen of toe te staan.

Ons standpunt

Recreatieparken zijn er niet om te wonen, maar om te recreëren. Recreatie en permanente bewoning gaan niet goed samen.

Recreatie en permanente bewoning zijn twee totaal verschillende dingen. Ze passen niet bij elkaar om een groot aantal redenen.

  • De vitaliteit van de recreatiesector komt in het geding. Daarom werken we ook aan het programma Vitale Vakantieparken. Vitaal wil zeggen: financieel gezond, met een helder bedrijfsmodel, een goede bezettingsgraad en ingepast in de omgeving.
  • Veel campings en vakantieparken zijn niet uitgerust met de nodige infrastructuur voor permanente bewoning, zoals voldoende water- en elektriciteitsvoorzieningen, parkeervoorzieningen, afvalverwerking en toegang tot diensten zoals scholen en medische voorzieningen.
  • Vitale campings en recreatieparken zijn voor de (lokale) economie zeer belangrijk. Gasten besteden namelijk hun geld in de plaatselijke horeca en winkels. Ze maken gebruik van lokale voorzieningen zoals musea en attracties en zorgen ervoor dat het voorzieningenniveau op peil blijft. Ze dragen bij aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van een gebied en houden zo (plaatselijke) werkgelegenheid in stand.
  • Permanente bewoning op vakantieparken trekt ook kwetsbare mensen, zoals asielzoekers, arbeidsmigranten, mensen met een zorgindicatie en woningzoekenden aan. Deze parken worden hierdoor veel minder aantrekkelijk voor recreatie/vakantie. De kans op verloedering wordt daardoor ook vergroot. Criminaliteit, ondermijning en illegaliteit liggen op de loer. Dat laat de praktijk zien en dat moet voorkomen worden.
  • Chalets, stacaravans en vakantiehuisjes voldoen meestal niet aan de strenge veiligheidsnormen en bouwvoorschriften die gelden voor reguliere woningen. Bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid, isolatie en weerbestendigheid.
  • Een vitale watersport- en recreatiesector kan alleen behouden blijven door te investeren in kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Permanente bewoning belemmert ondernemers in het investeren en verduurzamen van hun onderneming.
  • Er wordt steeds meer recreatief aanbod onttrokken uit de markt. Terwijl het juist essentieel is dat in de recreatiesector het toeristisch-recreatieve karakter en de capaciteit behouden blijven voor alle lagen van de bevolking. Vermenging van bewoners met toeristen kent een negatief gevolg voor de toegankelijkheid van een recreatiebedrijf voor mensen die het recht hebben om te ontspannen en recreëren. Mensen willen niet in een verkapte woonwijk op vakantie.

Juridische context
In de meeste gevallen waarin permanent wordt gewoond op een recreatiepark, is er sprake van een huurovereenkomst van grond waarop een stacaravan of chalet is geplaatst. In de huurovereenkomst en de daarbij behorende algemene voorwaarden staat dat permanente bewoning op het recreatiepark niet is toegestaan. Vaak wordt dat ook nog vermeld in het parkreglement. Overtreding van de bepalingen in de overeenkomst en de algemene voorwaarden kan tot (soms directe) opzegging van de overeenkomst leiden en ontruiming van de gehuurde plaats, alles op kosten van de klant/huurder. Er geldt geen woon- of huurbescherming, er wordt immers geen woonruimte gehuurd, maar grond voor recreatieve doeleinden.

Daarnaast geeft ook het bestemmingsplan veelal aan dat het betreffende terrein alleen mag worden gebruikt voor recreatie en niet voor bewoning. Als de gemeente constateert dat er desondanks sprake is van permanente bewoning, moet de gemeente hier passende maatregelen tegen treffen.

Wat willen we bereiken
Permanente bewoning kan in een aantal gevallen, met instemming van de ondernemer, tijdelijk een oplossing zijn. Maar het gaat echt veel te ver om de recreatiesector als oplossing te zien voor het woningtekort. HISWA-RECRON wijst permanente bewoning op recreatiebedrijven in de regel dus af. Wij adviseren ondernemers te handhaven op nakoming door de klant van de afgesproken overeenkomst en algemene voorwaarden.

We verzoeken gemeenten handhavend op te blijven treden door van huurders te verlangen dat zij de permanente bewoning in strijd met het bestemmingsplan staken, eventueel zelfs door het opleggen van dwangsommen. Gemeenten hebben ook de taak om te kijken of het park nog een recreatief karakter heeft. De gemeente moet de 'één park één plan-methode' uitvoeren en daarbij de steun vanuit het Rijk krijgen.

Lees meer

Benieuwd naar onze overige standpunten omtrent de leefomgeving