Superjachtbouw

Brede sluis bij Kornwerderzand

Brede sluis bij Kornwerderzand

In 2016 is onder regie van HISWA directeur Geert Dijks de Tweede Kamer bezocht om aan te dringen op een Rijksbijdrage van 30 miljoen euro voor een bredere sluis bij Kornwerderzand. Ook werd een symbolische cheque aangeboden van 26,5 miljoen die het bedrijfsleven heeft toegezegd als de sluis wordt gerealiseerd. Inmiddels 3 jaar later is de volledige financiering rond en wordt de sluis in 2025 gerealiseerd.

HISWA, de brancheorganisatie voor jachtbouw en watersport, spreekt van een enorme stimulans voor de superjachtbouw in Noord-Nederland nu de financiering voor de nieuwe sluis bij Kornwerderzand rond is. “Met een nieuwe sluis kunnen nog grotere jachten worden gebouwd maar ook de belangrijke refitmarkt komt nu eindelijk binnen bereik aldus directeur Geert Dijks van HISWA. Daarom een groot compliment aan gedeputeerde Klaas Kielstra van de Provincie Friesland en minister Cora van Nieuwenhuizen die dit project samen tot een goed einde hebben gebracht.”

Na 10 jaar van onafgebroken onderzoek en lobby zijn we blij dat de financiering eindelijk rond is. Je ziet dat het bedrijfsleven al vertrouwen had in deze ontwikkeling. Zo heeft De Vries Scheepsbouw in Makkum recentelijk het startschot gegeven voor de bouw van een tweede bedrijfshal met een lengte van 166 meter en een hoogte van maar liefst 28 meter waarin nog grotere jachten kunnen worden gerealiseerd. Ook de werkgelegenheid zal hierdoor sterk toenemen bij de jachtwerven en de vele toeleveranciers.

Het economisch belang van de superjachtbouw is volgens onlangs gepresenteerde cijfers indrukwekkend. Volgens SuperYacht Times lanceerden zes Nederlandse werven 18 superjachten groter dan 30 meter met een geschatte waarde van ruim anderhalf miljard euro  in 2018. Hiermee komt de gemiddelde waarde van een Nederlands superjacht op zo’n 86 miljoen euro. In 2018 werden er tevens 17 nieuwe motorjachten en twee zeiljachten besteld. Hiermee komt het totaal aan nieuwe jachten in aanbouw op 60, waarvan er 13 groter zijn dan 80 meter.

Interessante en a...

Interessante en actuele thema's superjachtbouw