Blauwe vlag - Voor schone en veilige jachthavens


Laatste update: 13/05/2024

Blauwe Vlag is een certificaat voor duurzame jachthavens en stranden. Wereldwijd zijn ruim 2.400 stranden en 600 jachthavens in 35 verschillende landen erkend met de Blauwe Vlag. 

In Nederland is Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) verantwoordelijk voor de erkenningen. HISWA-RECRON heeft een zetel in  het bestuur van de KMVK. Samen met Rijkswaterstaat, natuur- en milieuorganisaties en de reddingsbrigade maken wij deel uit van de nationale jury. Onze expertise richt zich op jachthavens.

Internationale milieu-onderscheiding
De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. De Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, educatie, en afvalpreventie en -sortering. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen.
Wij stimuleren onze leden deel te nemen aan de Blauwe Vlag-campagne. Staan bij jou duurzaam ondernemen, milieu en veiligheid hoog in het vaandel? Meld je dan aan voor een Blauwe Vlag. 

Criteria
Als jachthaven kun je je aanmelden bij KMVK. Na ontvangst van jouw aanmeldingsformulier bezoekt een Blauwe Vlag-inspecteur jouw jachthaven. Aan de hand van een checklist worden relevante zaken gecontroleerd. Op basis van het bezoekrapport van de inspecteur beslist de Nederlandse jury of jouw jachthaven bij de Internationale Blauwe Vlag jury wordt voorgedragen. De internationale jury kent de vlag wel of niet toe. De toekenning geldt voor de periode van één jaar en kan jaarlijks verlengd worden. Bij het toekennen van de Blauwe Vlag heb je het recht de Blauwe Vlag dat jaar te voeren zolang je aan de criteria blijft voldoen. 

Met een Blauwe Vlag onderscheid je je ten opzichte van jouw collega’s. Watersporters kiezen bewust voor een jachthaven met Blauwe Vlag.

Vlaggen 2024
Op donderdag 16 mei 2024 worden de Blauwe Vlaggen voor 2024 bekend gemaakt bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein. Meld je aan voor dit event.

Meer informatie
Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit
033 - 303 97 97
blauwevlag@kmvk.nl
www.blauwevlag.nl

Externe links

Tags: