Leisure en Recreatie

Track Circulair Bouwen en Circulaire Inrichting

Track Circulair Bouwen en Circulaire Inrichting

Voor ondernemers in de recreatiebranche is het een toenemende uitdaging om de accommodaties en parken up-to-date te houden in een tijd van steeds kortere productcyclus, sneller veranderende gastwensen en -verwachtingen, toetredende nieuwe spelers en sinds enige tijd de energietransitie. En daar komt nu nog een extra term “Circulaire Economie” bovenop.

De circulaire transitie kan misschien een extra last lijken, maar gelukkig ziet het er naar uit dat bedrijven met een circulaire manier van bouwen en werken aan de hand van circulaire businessmodellen nieuwe vormen van (business)omzet kunnen creëren. Tegelijkertijd biedt dit de sector de mogelijkheid om de band met bestaande gasten én nieuwe doelgroepen te versterken. In de CIRCO Design Track worden ondernemers uit de recreatiebranche in staat gesteld om voor hun bedrijf deze nieuwe kansen te identificeren, concreet uit te werken en in een plan van aanpak op te nemen.

Dit gebeurt met behulp van een aantal innovatieve circulaire business modellen en ontwerp strategieën. Circulaire business modellen kunnen worden ingezet om enerzijds meer waarde voor klanten te creëren en anderzijds leveranciers mee te laten investeren. Met behulp van circulaire ontwerp strategieën kan een accommodatie zo ontworpen worden dat; eenvoudiger aanpassing kunnen worden uitgevoerd bij veranderende klantwensen en nieuwe trends; de financiële restwaarde van materialen kan worden benut waardoor afschrijvingen teruglopen en; onderdelen en interieur slijtvast, upgradable en meer onderhoudsvriendelijk kunnen worden gemaakt waardoor exploitatiekosten dalen. Bijvoorbeeld minder of geen beton, maar het toepassen van alternatieve herbruikbare elementen en materialen in adaptieve of modulaire constructies. Er zijn veel opties, maar welke voor uw bedrijf relevant en realistisch zijn, onderzoekt u en werkt u uit tijdens de track aan de hand van een beproefde methode, begeleid door ervaren trainers en in samenwerking met partijen uit de branche. Om effectiever met energie en materialen om te gaan, maar vooral om tot (circulaire) innovaties te komen die genoemde uitdagingen het hoofd bieden en uw positie versterken.

Circulaire inrichting

Ook liggen er kansen om de inrichting volledig circulair te maken. Denk hierbij aan meubilair, huishoudelijke apparaten, verlichting, tapijt, vloer, bed en matras en textiel voor woon-, keuken, bad en slaapkamer.

Voor ondernemers in de recreatiebranche met hun ketenpartners zoals toeleveranciers liggen er kansen om na te denken over oplossingen voor bijvoorbeeld oude en nieuwe meubelen en interieurs. Wat zijn de mogelijkheden voor bijv. hergebruik, opknappen, modulair- en duurzaam materiaal gebruik.

Circulaire businessmodellen kunnen het bedrijf geld opleveren. Klant-leverancier relaties veranderen en nieuwe relaties ontstaan. Voor de ondernemer in de recreatiebranche, kan functionaliteit belangrijker zijn i.p.v. eigenaar zijn van het product. Dit kan zorgen voor betere kostenbeheersing. Vaste kosten kunnen veranderen in variabele kosten en zorgt voor financiële flexibiliteit.

Voor de leverancier kan het bijvoorbeeld winstgevend zijn om verantwoordelijk te blijven voor hun product.

Door vooraf bij aanbestedingsprocessen als ondernemer in de recreatiebranche samen met leveranciers in de ontwerpfase al na te denken over de realisatie van circulaire inrichting en technische uitwerking, worden keuzes rondom circulariteit beter geborgd.

Wil jij samen met andere bedrijven in de keten ontdekken welke kansen en circulaire oplossingen er voor jouw bedrijf zijn met betrekking tot bouw en inrichting? Meld je hier aan voor de CIRCO Track Circulaire Bouw en Circulaire Inrichting.

Meer over CIRCO Circular Business Design Track

RECRON, de brancheorganisatie in de recreatiesector, en CIRCO organiseren in november en december een Circular Business Design Track. De Track, die bestaat uit drie ééndaagse workshops, is gericht op de recreatiesector.