Coronavirus COVID-19

Als u geen antwoord kunt vinden op uw vraag op deze website, dan kunt u ook contact opnemen met de helpdesk: corona@hiswarecron.nl of bij spoed 033 - 303 97 37 (ook in het weekend van 09:00 - 17:00 uur).

Gelderse vrijetijdssector bundelt krachten en vraagt provincie om steun

HISWA-RECRON, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Stichting Achterhoek Toerisme, RBT Rivierenland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bundelen vanaf vandaag hun krachten. Als ‘Gastvrij- Gelderland’ spannen zij zich de komende periode in voor toeristische ondernemers en vragen daarbij steun van de provincie.

De Gelderse toeristische sector – goed voor 2,8 miljard euro aan directe bestedingen en bijna 70.000 banen – is hard geraakt en staat door het virus zo goed als stil. “Je kunt dit seizoen nooit meer inhalen en het seizoen start vandaag”, zegt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. Het is daarom tijd om stappen te ondernemen en de handen ineen te slaan onder de noemer Gastvrij-Gelderland. Samen vertegenwoordigen deze organisaties meer dan duizend bedrijven uit de sector. 

Herre Dijkema, directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen vult aan: “De gevolgen van de maatregelen voor de sector zijn ongekend en immens: geen bezoek betekent geen bestedingen en dus ook geen werk. De afgelopen dagen zijn wij overspoeld met berichten over de grote zorgen die ondernemers hebben. Veel bedrijven hebben inmiddels al tijdelijke contracten beëindigd en/of werktijdverkorting aangevraagd, maar dan nog komen ze op korte termijn in financiële problemen.”

De vraag van de Gelderse toeristische sector aan de Provincie Gelderland is om:

  1. Samen na te denken over het ondersteunen en versterken van de sector bij het overwinnen van de economische gevolgen van het corona-virus. Niet alleen nu, maar ook straks als het virus op zijn retour is. 
  2. Direct extra middelen voor ondernemers vrij te maken, bovenop de lopende nationale maatregelen. Deze extra middelen zijn nodig om de ergste gevolgen voor provinciale werkgelegenheid en economie te beperken. 
  3. Samen met de sector ervoor te zorgen dat het toeristisch bezoek aan de provincie snel aantrekt, als dat bezoek weer mogelijk is. 
  4. Een taskforce in te richten vanuit de Provincie samen met de samenwerkende Gelderse organisaties die de (acute) problemen in de sector gecoördineerd gaat aanpakken.
  5. Actief steun en betrokkenheid aan de toeristische sector uit te spreken. Het zijn voor ondernemers buitengewoon onzekere en moeilijke tijden. Zij kunnen elke vorm van hulp goed gebruiken.

Tevens doet Gastvrij-Gelderland een oproep aan de Gelderse gemeenten om op korte termijn renteloos uitstel te verlenen voor de betaling van lokale lasten zoals de toeristenbelasting. En daarnaast te onderzoeken of ondernemers kwijtschelding kunnen krijgen voor (een deel van) de lokale lasten op het moment dat er betalingsproblemen ontstaan door de gevolgen van de uitbraak van het corona virus COVID-19.