Blogs

2023-03-06 13:56:00

Hoeveel wit geld mag zwart geld kosten?

6 maart 2023

Van de Taskforce Ondermijning verscheen een rapport over de ‘aard en omvang van ondermijning in de watersport’. Het rapport is niet openbaar, en dat is maar goed ook. Het leest als een korte cursus. Zo’n beetje alle denkbare vormen van witwassen worden uitgelicht en voorzien van voorbeelden uit de praktijk. Daarmee is de ‘aard’ wel duidelijk, naar de ‘omvang’ kunnen we alleen maar gissen.

De meeste ‘sfeerbeelden’ zijn veel te negatief. Wat begon met een wet die het ondernemers verplichtte om ongebruikelijke transacties te melden, legt de Wwft inmiddels een breed scala aan verplichtingen op aan de watersportondernemer. Die is verplicht de doopceel te lichten van een klant. En na te gaan of zijn auto en zijn sportschoenen wel matchen. Of dat er constant een grote brede meneer meeloopt bij de koper. Of dat er andere indicatoren zijn die een ongebruikelijke transactie doen vermoeden.

Oudere man met jongere dame
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) doet de oproep om verdachte situaties te melden. Wat is verdacht? Een boot met veel stootwillen! Een boot die een beetje scheef ligt! Een boot met een oudere man en jongere dame aan boord! Havenmeesters krijgen een hotline met de handhaving. Ondertussen worden de teugels nog verder aangehaald. De overheid wil contante betalingen boven de 3.000 euro verbieden. Duitsland, leverancier van veel watersporters, heeft deze regelgeving nog niet. Verder is het plan om alle handelaren van gebruikte boten te registreren en de door de handelaren aangeboden gebruikte vaartuigen te registreren. HISWA-RECRON is fel tegen, maar Amsterdam heeft het alvast ingevoerd. Met alle extra administratieve lasten op de koop toe. En tweewekelijks een BOA op bezoek om te controleren of je netjes de administratie bijhoudt.

Bromsnor
De ondernemers waren de ogen en oren van de plaatselijke bromsnor. Een prima samenwerking. Inmiddels worden meer en meer verplichtingen bij de ondernemer neergelegd, waardoor die handhavingsactiviteiten moet uitvoeren. De gastheer wordt de bromsnor. En financiert de kosten die hij hiervoor moet maken. O ja, en of hij ook wil meebetalen aan de kosten die de bank maakt. Het zou ondernemers veel waard zijn als handhavers niet de signalerende en administrerende ondernemers als doelgroep zien, maar de criminelen. De rol van politieagent kunnen en willen ondernemers niet overnemen. De focus van handhavend Nederland moet bij het illegale gilde liggen.

Auteur: Jeroen van den Heuvel - Adjunct directeur watersport en jachtbouw

Terug naar overzicht