Blogs

2023-08-21 15:18:00

Waar een klein land groot in kan zijn

21 augustus 2023

Nederlanders zijn vaak trots op hun land. Innovatief, relatief inclusief, meertalig, goed georganiseerd, prachtige sportprestaties en van betekenis in de wereldeconomie. Maar als inwoner en insider verbaas ik me eigenlijk hoe we dat voor elkaar krijgen. Met 342 gemeenten, 21 waterschappen, 12 provincies en 12 ministeries die - zeker op het gebied van watersport en recreatie - allemaal het eigen het wiel uitvinden. Ruim 2.200 bestuurders nemen besluiten over onze sector zonder experts of ondernemers te raadplegen die dit wiel moeten laten draaien. Nederland is groot in chaos.

Niet voor niets moeten we als ondernemersvereniging veel energie stoppen in lobby aan de voorkant en soms herstel aan de achterkant van overheidsbeleid. Met in totaal 150 lobbydossiers van regionaal tot internationaal niveau.

Zo voert de stad Utrecht, in navolging van Amsterdam, electric only varen in voor de binnenstad. Dus zal doorgaand vaarverkeer via het Amsterdam Rijnkanaal moeten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weet van niks. In het Markermeer is iedereen en niemand verantwoordelijk voor de waterplanten en moeten we dus als sector zelf maaien. Verzegeling van toiletafsluiters is op onjuiste gronden ingevoerd voordat de zuiveringssystemen die klaar liggen zijn goedgekeurd. Goedkeuring kan pas als er een ‘beoordelingskader’ wordt ontwikkeld in Nederland, die overigens al bestaat in andere landen. Werk aan de winkel dus.

Nederland kent een veelvoud aan belangenbehartigers, meer dan bestuurders en politici. Dat is ook nodig. Het kunnen er niet genoeg zijn om de chaos te beheersen. Ik roep alle leden op om scherp te zijn op bedoelde en onbedoelde zinloze, overbodige of schadelijke regels en dat direct door te geven aan HISWA-RECRON. Samen zijn we groter dan de paarse krokodil.

Auteur: Geert Dijks - Directeur

Terug naar overzicht