Blogs

2023-11-07 13:56:00

Van nieuw normaal naar oud lokaal

7 november 2023

De corona-uitslag voor onze branche was positief te noemen. Na de uitbraak van de pandemie hield iedereen zijn adem in maar toen mensen ontdekten dat een boot een prima bubbel is, nam de vraag naar alles wat drijft spectaculair toe. We hadden zogezegd het tij mee.

Maar de situatie is inmiddels wel veranderd. Potentaten die wereldwijd hun macht laten gelden, oorlog op het Europese continent. Wie had zich dat twee jaar geleden kunnen voorstellen? Geopolitieke strijd om macht, grondstoffen en energie houden de wereld in de greep. Inflatie grijpt om zich heen. Voeg bij dit mengsel nog een klimaatcrisis waarvan de gevolgen dagelijks in de krant staan en de zaak dreigt explosief te worden. Het nieuwe normaal waar we op hoopten, bestaat niet. Mensen vallen moeiteloos terug in hun oude gedrag, de files zijn langer dan voor de pandemie en de vliegtuigen zitten weer vol met vrolijke vakantievierders. Het kortetermijngeheugen blijkt inderdaad geen actieve herinnering te hebben aan wat er maar kort geleden is voorgevallen. En het geld blijkt op te zijn. Als ondernemer sta je erbij, kijk je ernaar en krab je je eens op je achterhoofd wat dit voor je bedrijf allemaal betekent.

Toch zijn er twee kanten van de medaille en bieden crises ook weer nieuwe perspectieven. Door de pandemie is de kwetsbaarheid van internationalisering zichtbaar geworden. De focus ligt nu meer op lokaal produceren. Voor onze sector hoeft dat niet negatief te zijn, sterker nog, hiermee kunnen we als jachtbouwland ons voordeel doen. In ons kleine landje zijn de aanvoerlijnen kort en de toeleveranciers en werven op korte afstand van elkaar gevestigd. Uitbesteden en inkopen dicht bij huis is relatief goedkoper geworden én minder risicovol dan wanneer je afhankelijk bent van lange aanvoerlijnen. Het is niet alleen efficiënt, overzichtelijker en goedkoper maar ook goed om onze ecologische voetafdruk een maatje kleiner te maken. Dat is nog eens winst. Daarmee gaat het vermeende nieuwe normaal weer terug in de tijd toen lokaal produceren de norm was.

Vroeger was zo gek nog niet. Back to the future!  

Michaël Steenhoff - Manager jachtbouw en jachtservice

Terug naar overzicht