Nieuws

2020-02-10 14:39:07

Onderneem actie op btw verhuur zeilboten

10 februari 2020

De Hoge Raad heeft eind 2019 in een door een bootverhuurder en HISWA Vereniging aangespannen zaak bevestigd dat het 9% btw-tarief van toepassing is op de terbeschikkingstelling/verhuur van (kajuit)zeilboten, vanuit een sportaccommodatie en met aanvullend dienstbetoon. In de afgelopen twee maanden is echter gebleken dat de Belastingdienst dit oordeel ook nu nog niet eenduidig toepast in vergelijkbare situaties. De Belastingdienst blijkt het 9% btw-tarief niet altijd voor andere ondernemers te willen toepassen en per situatie te willen oordelen welke omstandigheden bepalen of het lage of hoge btw moet worden toegepast.

HISWA-RECRON zet zich op dit moment in om het oordeel van de Hoge Raad geïmplementeerd te krijgen in het landelijke beleid van de Belastingdienst. Daarnaast zijn verschillende bedrijven met hun inspecteur in gesprek om het lage tarief toe te passen binnen het bedrijf. Daarvoor heeft HISWA-RECRON voor leden een bezwaarschrift beschikbaar. De andere mogelijkheid is dat u het verlaagde tarief gaat toepassen en dit schriftelijk kenbaar maakt aan de belastingdienst. Er blijft dan echter 5 jaar de mogelijkheid op naheffingen. Meer hierover leest u in het Vraag-antwoord document. Het advies blijft om wel actie te ondernemen en bij voorkeur door een deskundige.  

HISWA-RECRON blijft eraan werken dat het 9%-tarief voor sportvaartuigen verhuurd vanuit sportaccommodaties na jarenlange procedures nu eindelijk komt vast te staan. Daarmee moeten de bovenstaande middelen voor ondernemers overbodig worden en voorkomen we dat iedere ondernemer door juridische procedures zijn recht moet gaan halen.

Bekijk het dossier om het “Format bezwaarschrift” en om de brief te downloaden. De 10 meest gestelde vragen hebben we in een “Vraag-antwoord” document samengevat.
Je vindt het dossier in onze kennisbank: Laag btw tarief voor bootverhuur

 

Terug naar overzicht