Jachtbouw en watersport

Duurzaamheid

Duurzame watersport

Jachtbouwers en andere watersportondernemers bieden producten en diensten aan in een setting die van een veilige en schone omgeving afhankelijk is. Het milieu moet zo min mogelijk belast wordenen.

Het is belangrijk om in het maakproces, bij het gebruik, en in de afdankfase de milieubelasting te minimaliseren. Consumenten zijn en worden bewuster van de milieu-impact van hun handelen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die op het water en/of in de natuur recreëren. Zij verwachten in toenemende mate van bedrijven dat hun producten op een duurzame wijze tot stand komen. En uiteindelijk ook zo kunnen worden verwerkt wanneer de levensduur ten einde is. De jachtbouw- en watersportsector is daarmee sterk afhankelijk van een schoon milieu: zonder schoon milieu, geen watersport en geen recreatie.

We zijn het aan onszelf en de komende generaties verplicht
duurzaam te ondernemen

Peter Olierook

In april 2023 was de Week van de Duurzame Waterrecreatie.
Bekijk het verslag van het rondetafelgesprek tijdens die week. Deelnemers vanuit recreatievaart, jachtbouw, varend erfgoed en beroepsvaart deelden innovaties, kennis en ervaring met elkaar.

Best practices

Veel ondernemers zijn bezig om hun bedrijf en bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te maken. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren, elektrisch te rijden of circulair te ondernemen.

Hieronder een aantal best practices. Heb jij er ook één? Stuur een mail naar communicatie@hiswarecron.nl.

  • Varen op plantaardige diesel

    Bij Huibers Yachtcharter varen de boten op HVO. HVO is een dieselvariant die de uitstoot flink kan beperken. HVO is een synthetische diesel die gemaakt wordt van afval van plantaardige oliën en vetten. Jan Huibers: "Door mijn boten op HVO te laten varen in plaats van op de ‘standaard' diesel kan ik de uitstoot van schadelijke emissies fors beperken. En de motoren lopen er ook nog eens goed op. Een win-win situatie dus."

    Meer informatie: https://yachtcharterhuibers.nl/informatie/schoon-varen

  • Sloep printen

    Hoora Watersport in Heeg print sloepen. Eva Meijer: "Om de milieubelasting te verminderen bij het maken van een romp, deden wij een proef met het laten printen van een sloep. Dat bespaart het maken van plug en mal, wat veel afval scheelt. Daarnaast kunnen we dit materiaal hergebruiken. Dit is weliswaar nog niet goed toepasbaar voor grotere boten maar het is wel een belangrijke ontwikkeling waar ik veel versnelling in verwacht."  

    Meer informatie: https://hoora.nl/2021/02/10/hoora-watersport-wint-prijs-voor-circulaire-e-sloep/

Meer informatie

Meer informatie