Samen veilig en verantwoord genieten

Voor jouw veiligheid

Voor jouw veiligheid Intelligente Weg Terug Prot...
Voor jouw veiligheid

Intelligente Weg Terug Protocollen

Voor jouw veiligheid ontwikkelde HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, Intelligente Weg Terug Protocollen naar aanleiding van de coronacrisis. Met deze protocollen geven we op een praktische wijze antwoord op de vraag: hoe kun je veilig en verantwoord verblijven en genieten op de bij ons aangesloten watersport- en recreatiebedrijven.

Op deze website vind je alle informatie als je in Nederland op vakantie gaat naar een camping of vakantiepark, een boot wilt huren, een groepsaccommodatie of een charterschip wilt boeken of een zeilschool of ander buitensportbedrijf wilt bezoeken.

Let op de sticker

Let op de sticker

In het kader van de veiligheid van klanten, gasten, medewerkers en leveranciers stelt de overheid eisen en voorschriften aan bedrijven. Die eisen en voorschriften hebben we in protocollen op een handzame wijze voor de watersport- en recreatiebedrijven, die lid zijn van HISWA-RECRON, samengevat.

Onze leden verbinden zich aan de beschreven voorschriften en maatregelen in de protocollen. Ze bieden zo hun klanten, gasten en medewerkers een zo veilig mogelijke omgeving om in te verblijven, te recreëren en/of te sporten. 

Let op de sticker of de poster 'Voor jouw veiligheid' bij deze bedrijven. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is!

De regels in het kort

De regels in het kort

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Laat je informeren over de aangescherpte maatregelen door het desbetreffende bedrijf
 • Volg de aanwijzingen strikt op
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°).
 • Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten
 • Schud geen handen
 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op
 • Betaal contactloos of met pin
Vragen en antwoor...

Vragen en antwoorden

Mag ik met mijn gezin een vakantiehuisje of een boot huren?
Ja. Een huishouden (ongeacht het aantal personen) mag verblijven in een vakantiehuisje. Verder mag er maximaal 1 persoon (kinderen tot en met 12  jaar worden niet meegeteld) op bezoek komen. 

Ik wil een vriendenweekend in een groepsaccommodatie of  op een charterschip organiseren. Ben ik welkom?
Op dit moment geldt er nog een lockdown. Dat betekent dat er alleen een 'groep' van twee personen binnen of buiten is toegestaan. Huishoudens zijn uitgezonderd van deze maatregel. Reserveren van een groepsaccommodatie of charterschip voor de periode na de lockdown kan natuurlijk wel. 

Wij willen een bedrijfsuitje naar een klimbos oganiseren. Kan ik reserveren?
Ja, reserveren voor de periode na de lockdown kan altijd. Veel buitensportbedrijven zijn momenteel dicht. Wanneer en hoe buitensportbedrijven hun deuren kunnen openen, is afhankelijk van de aard en de duur van de lockdown. Neem daarom altijd contact op met het buitensportbedrijf en informeer naar de mogelijkheden. 

Krijg ik de aanbetaling terug als ik mijn boeking bij een vakantiehuisje wil annuleren?
Het hangt ervan af of het bedrijf waar je geboekt hebt, open is c.q. de diensten kan leveren. Is dat het geval, dan kun je niet kosteloos annuleren. Je hebt dan te maken met de annuleringsvoorwaarden uit de HISWA-RECRON-voorwaarden. Als het bedrijf gesloten is en de overeenkomst daardoor niet kan nakomen, dan geldt dat je de overeenkomst kunt ontbinden en recht hebt op terugbetaling van de (aan)betaling.

Kan ik omboeken?
Dat ligt er aan. Als de overeenkomst die is gesloten met het recreatie- of watersportbedrijf kan worden nagekomen, kan dat in zijn algemeenheid niet. Sommige bedrijven bieden, ook als zij hun contractuele verplichtingen kunnen nakomen, een voucher aan. Die kun je dan gebruiken voor omboeking naar een verblijf of activiteit op een later moment. Let op, dat is het bedrijf niet verplicht. Deze voucher geeft geen recht tot terugbetaling van de aanbetaling als er geen omboeking wordt gedaan. 

In het geval het bedrijf de overeenkomst niet kan nakomen, bijvoorbeeld omdat het gezelschap te groot is, dan kan het bedrijf ook een voucher uitreiken die recht geeft op omboeking naar een verblijf of activiteit op een ander moment. In dit geval is er wel recht op terugbetaling van een aanbetaling als er geen nieuwe boeking kan worden gemaakt. Informeer voor de mogelijkheden voor omboeken altijd bij het bedrijf.

Geldt de avondklok ook op de camping of vakantiepark?
Ja, de avondklok geldt overal, dus ook op de camping en het vakantiepark. In heel Nederland geldt de avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Er gelden uitzonderingen. Die vind je op www.rijksoverheid.nl/avondklok. Moet je wegens dringende redenen toch naar buiten? Dan vind je hier een Eigen Verklaring

Hoeveel personen mag ik op bezoek hebben in mijn vakantiehuisje of caravan?
Het dringende advies is: beperk je contacten. Houd bij voorkeur contact met anderen via de telefoon of videocall. Als je toch bezoek ontvangt, is het dringende advies om per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder te ontvangen. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek. Dat geldt huis, maar ook in een caravan of vakantiehuisje.

Vragen en antwoor...

Vragen en antwoorden over seizoenplaatsen 2021

Ik heb een seizoenplaats (of een voor-seizoenplaats) geboekt op een camping. Kan ik gebruik maken van die plaats?
Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat campings gesloten moeten zijn als gevolg van corona en ook niet dat de sanitaire voorzieningen verplicht gesloten moeten zijn op de campings. In deze situatie kunt u gewoon gebruik maken van uw seizoenplaats. Mogelijk zijn er wel beperkingen van toepassing, bijvoorbeeld het houden van voldoende afstand.

Ik heb een seizoenplaats geboekt, maar kan geen gebruik maken van die plaats, omdat ik zelf ziek ben of iemand van mij gezelschap ziek is of in quarantaine zit. Krijg ik mijn geld terug?
Ingeval de campings open is, de sanitaire voorzieningen op de camping open zijn en de camping (daarmee) zijn aandeel in de overeenkomst kan nakomen, heeft u geen recht op teruggave van uw (aan)betaling. Mogelijk kunt u wel een beroep doen op een annuleringsverzekering als u die heeft afgesloten.

Ik heb een camper of een caravan met eigen sanitair. Kan ik naar de camping ingeval de sanitaire gebouwen verplicht gesloten zijn i.v.m. corona?
Ja, dat kan. Campings zullen naar (waarschijnlijk) geopend zijn vanaf 1 april en bieden de eigenaren van campers en caravans ruimte om te kamperen, ook als de sanitaire gebouwen verplicht gesloten zijn. Overigens beschikken veel campings over privé-sanitair voor elke kampeerplaats, zodat het beschikken over eigen sanitair in veel gevallen niet noodzakelijk is.

Ik heb een seizoenplaats geboekt op een camping en heb geen eigen sanitair en ben daarvoor afhankelijk van het sanitair van de camping. Krijg ik mijn geld terug als het sanitair van de camping verplicht gesloten is?
In dat geval kan de camping de overeenkomst niet nakomen en dient u met de camping te overleggen over de gevolgen. De camping kan daarbij een voucher afgeven voor boeking voor een verblijf in een andere periode. Er kan ook worden afgesproken om de (aan)betaling terug te betalen.

Bekijk de video's...

Bekijk de video's: wat kan er allemaal als de lockdown voorbij is?

Er zijn twee video's waarin we uitleggen welke maatregelen er gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: 

 • voor recreanten
 • voor watersporters

En er zijn twee video's die laten zien hoe een fijn, veilig en verantwoord verblijf er in Nederland uitziet:

 • voor gasten in groepsaccommodaties
 • voor kampeerders

 

 

Welkom op de camping

Welkom op de camping

Nederland is een heerlijk land om vakantie te vieren en activiteiten te ondernemen. Gezellig met het gezin, met je familie of met je vrienden. Ons land heeft veel moois om te ontdekken en biedt veel verschillende overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken.

Wat zoek je? Rust, vertier, gezelligheid of avontuur? Er is van alles mogelijk: van back to basic kamperen tot een luxe verblijf in een villa met welness.
Ontdek het in Nederland. Welkom op de camping!

Gedragscodes

Gedragscodes

Ga je recreëren, op vakantie of watersporten in Nederland? Houd je dan aan de gedragscodes. Er zijn twee gedragscodes:

Veilig verblijf b...

Veilig verblijf bij groepsaccommodaties

Bij veel mensen bestaat verwarring over het aantal gasten dat bij elkaar mag komen.

 

Meer informatie

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen je door naar de volgende websites:
 
HISWA - voor watersporters
 
 
Consumentenbond - voor consumenten
www.consumentenbond.nl
Disclaimer

Disclaimer

Het protocol richt zich in het bijzonder tot de bedrijven, leden van HISWA-RECRON. HISWA-RECRON aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van deze informatie door de bedrijven, leden van HISWA-RECRON, noch andere bedrijven die deze informatie gebruiken, in de breedste zin des woord. De verantwoordelijkheid voor het gebruiken van de informatie door de bedrijven als hiervoor bedoeld, ligt volledig bij die bedrijven. HISWA-RECRON aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid jegens derden voor het gebruik van de informatie door bedoelde bedrijven.