Samen veilig en verantwoord genieten

Voor jouw veiligheid

Voor jouw veiligheid Intelligente Weg Terug Prot...
Voor jouw veiligheid

Intelligente Weg Terug Protocollen

Voor jouw veiligheid ontwikkelde HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, Intelligente Weg Terug Protocollen naar aanleiding van de coronacrisis. Met deze protocollen geven we op een praktische wijze antwoord op de vraag: hoe kun je veilig en verantwoord verblijven en genieten op de bij ons aangesloten watersport- en recreatiebedrijven.

Op deze website vind je alle informatie als je in Nederland op vakantie gaat naar een camping of vakantiepark, een boot wilt huren, een groepsaccommodatie of een charterschip wilt boeken of een zeilschool of ander buitensportbedrijf wilt bezoeken.

Let op de sticker

Let op de sticker

In het kader van de veiligheid van klanten, gasten, medewerkers en leveranciers stelt de overheid eisen en voorschriften aan bedrijven. Die eisen en voorschriften hebben we in protocollen op een handzame wijze voor de watersport- en recreatiebedrijven, die lid zijn van HISWA-RECRON, samengevat.

Onze leden verbinden zich aan de beschreven voorschriften en maatregelen in de protocollen. Ze bieden zo hun klanten, gasten en medewerkers een zo veilig mogelijke omgeving om in te verblijven, te recreëren en/of te sporten. 

Let op de sticker of de poster 'Voor jouw veiligheid' bij deze bedrijven. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is!

De regels in het kort

De regels in het kort

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Laat je informeren over de aangescherpte maatregelen door het desbetreffende bedrijf
 • Volg de aanwijzingen strikt op
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°).
 • Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten
 • Schud geen handen
 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op
 • Betaal contactloos of met pin
Stand van zaken n...

Stand van zaken november 2020

Mag ik met mijn gezin en grootouders een vakantiehuisje of een boot huren?
Ja. Een gezelschap mag maximaal bestaan uit 4 personen (kinderen tot en met 12 worden niet meegeteld). Dit kunnen bijvoorbeeld 4 vrienden zijn (13 jaar of ouder), of 2 huishoudens (4 volwassenen met 6 kinderen onder de 13 jaar). Voor huishoudens geldt het maximum van 4 personen niet.

Ik wil een vriendenweekend in een groepsaccommodatie of  op een charterschip organiseren. Ben ik welkom?

Reserveren van een groepsaccommodatie is uitsluitend toegestaan tot gezelschappen van maximaal 4 personen (exclusief kinderen t/m 12 jaar) of één huishouden. Een uitzondering geldt voor scouting-, cultuur-, kunst- sport en andere georganiseerde jeugdactiviteiten voor personen t/m 17 jaar.

Wij hebben binnenkort een bedrijfsuitje naar een klimbos. Kan dat doorgaan?
Ja, de meeste buitensportbedrijven zijn open. Sport is uitgezonderd van het verbod op samenkomsten. Dit betekent dat veel sportactiviteiten als mountainbiken, klimmen en kanoën kunnen doorgaan. Het buitensportbedrijf zal het gezelschap in voorkomende gevallen wel opsplitsen in groepen van maximaal 4 personen.

Krijg ik de aanbetaling terug als ik wil annuleren?
Nee. De meeste bedrijven zijn open en kunnen - hoewel er beperkingen zijn zoals anderhalve meter afstand houden - hun contractuele afspraken nakomen. Je bent als gast welkom. Wil je toch annuleren, dan gelden de annuleringsvoorwaarden uit de overeenkomst. Vaak zijn dat de annuleringsvoorwaarden van RECRON of HISWA. Er is dan geen recht op terugbetaling van een aanbetaling.

Kan ik omboeken?
Dat ligt er aan. Als de overeenkomst die is gesloten met het recreatie- of watersportbedrijf kan worden nagekomen, kan dat in zijn algemeenheid niet. Sommige bedrijven bieden, ook als zij hun contractuele verplichtingen kunnen nakomen, een voucher aan. Die kun je dan gebruiken voor omboeking naar een verblijf of activiteit op een later moment. Let op, dat is het bedrijf niet verplicht. Deze voucher geeft geen recht tot terugbetaling van de aanbetaling als er geen omboeking wordt gedaan. 

In het geval het bedrijf de overeenkomst niet kan nakomen, bijvoorbeeld omdat het gezelschap te groot is, dan kan het bedrijf ook een voucher uitreiken die recht geeft op omboeking naar een verblijf of activiteit op een ander moment. In dit geval is er wel recht op terugbetaling van een aanbetaling als er geen nieuwe boeking kan worden gemaakt. Informeer voor de mogelijkheden voor omboeken altijd bij het bedrijf.

Bekijk de video's...

Bekijk de video's: wat kan er allemaal?

Er zijn twee video's waarin we uitleggen welke maatregelen er gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: 

 • voor recreanten
 • voor watersporters

En er zijn twee video's die laten zien hoe een fijn, veilig en verantwoord verblijf er in Nederland uitziet:

 • voor gasten in groepsaccommodaties
 • voor kampeerders

 

 
Welkom op de camping

Welkom op de camping

Nederland is een heerlijk land om vakantie te vieren en activiteiten te ondernemen. Gezellig met het gezin, met je familie of met je vrienden. Ons land heeft veel moois om te ontdekken en biedt veel verschillende overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken.

Wat zoek je? Rust, vertier, gezelligheid of avontuur? Er is van alles mogelijk: van back to basic kamperen tot een luxe verblijf in een villa met welness.
Ontdek het in Nederland. Welkom op de camping!

Gedragscodes

Gedragscodes

Ga je recreëren, op vakantie of watersporten in Nederland? Houd je dan aan de gedragscodes. Er zijn twee gedragscodes:

Veilig verblijf b...

Veilig verblijf bij groepsaccommodaties

Bij veel mensen bestaat verwarring over het aantal gasten dat bij elkaar mag komen.

 

Meer informatie

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen je door naar de volgende websites:
 
HISWA - voor watersporters
 
 
Consumentenbond - voor consumenten
www.consumentenbond.nl
Disclaimer

Disclaimer

Het protocol richt zich in het bijzonder tot de bedrijven, leden van HISWA-RECRON. HISWA-RECRON aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van deze informatie door de bedrijven, leden van HISWA-RECRON, noch andere bedrijven die deze informatie gebruiken, in de breedste zin des woord. De verantwoordelijkheid voor het gebruiken van de informatie door de bedrijven als hiervoor bedoeld, ligt volledig bij die bedrijven. HISWA-RECRON aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid jegens derden voor het gebruik van de informatie door bedoelde bedrijven.