Samen veilig en verantwoord genieten

Voor jouw veiligheid

Voor jouw veiligheid Intelligente Weg Terug Prot...
Voor jouw veiligheid

Intelligente Weg Terug Protocollen

Voor jouw veiligheid ontwikkelde HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, Intelligente Weg Terug Protocollen naar aanleiding van de coronacrisis. Met deze protocollen geven we op een praktische wijze antwoord op de vraag: hoe kun je veilig en verantwoord verblijven en genieten op de bij ons aangesloten watersport- en recreatiebedrijven.

Op deze website vind je alle informatie als je in Nederland op vakantie gaat naar een camping of vakantiepark, een boot wilt huren, een groepsaccommodatie of een charterschip wilt boeken of een zeilschool of ander buitensportbedrijf wilt bezoeken.

Let op de sticker

Let op de sticker

In het kader van de veiligheid van klanten, gasten, medewerkers en leveranciers stelt de overheid eisen en voorschriften aan bedrijven. Die eisen en voorschriften hebben we in protocollen op een handzame wijze voor de watersport- en recreatiebedrijven, die lid zijn van HISWA-RECRON, samengevat.

Onze leden verbinden zich aan de beschreven voorschriften en maatregelen in de protocollen. Ze bieden zo hun klanten, gasten en medewerkers een zo veilig mogelijke omgeving om in te verblijven, te recreëren en/of te sporten. 

Let op de sticker of de poster 'Voor jouw veiligheid' bij deze bedrijven. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is!

De regels in het kort

De regels in het kort

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Draag een mondkapje in binnenruimtes
 • Laat je informeren over de maatregelen door het desbetreffende bedrijf
 • Volg de aanwijzingen strikt op
 • Blijf thuis en laat je testen als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°).
 • Blijf thuis en laat je testen als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten
 • Schud geen handen en was je handen regelmatig
 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op
 • Betaal contactloos of met pin
Vragen en antwoor...

Vragen en antwoorden - update 4 juni 2021

Mag ik met mijn gezin een vakantiehuisje of een boot huren?
Ja. Een huishouden (ongeacht het aantal personen) mag verblijven in een vakantiehuisje.

Wat is het maximum aantal personen in een vakantiehuisje of boot?
Je mag op 1 vakantieadres zijn:
- met de mensen waarmee je op 1 adres woont
- of in een groep van 4 personen die niet samen op hetzelfde adres wonen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Je mag bijvoorbeeld met 4 volwassenen die op een ander adres wonen en 2 kinderen van 8 jaar op een vakantieadres zijn. 

Welke regels gelden er binnen een groepsaccommodatie?
Een groepsaccommodatie wordt veelal gezien als publieke plaats en is daarom open. Per 5 juni zijn maximaal 50 personen per groepsaccommodatie toegestaan. Als er sprake is van een overnachting in een groepsaccommodatie, mogen er maximaal 4 personen uit verschillende huishoudens (of meer dan vier in het geval van een huishouden) op een kamer overnachten. Gemeenschappelijke ruimtes zijn geopend, uitsluitend per groep. Er gelden andere regels voor kinderen. Het maximum van 50 personen geldt niet bij georganiseerde jeugdactiviteiten met jongeren tot en met 17 jaar. Er is in dit geval dus een grotere groep toegestaan

Mogen er mensen op bezoek komen?
Op het vakantiepark, in de jachthaven of op de camping geldt dat vanaf 5 juni bezoek van maximaal 4 personen van 13 jaar of ouder (buiten je eigen huishouden) per dag is toegestaan. Kinderen onder de 13 jaar tellen niet mee.

Zijn de sanitaire voorzieningen open?
Ja. De sanitaire voorzieningen, dus toiletten en douches, op campings en kampeerterreinen zijn open.

Is het zwembad open?
Ja. Zwembaden mogen open, maar wel onder voorwaarden. Sportbeoefening en recreatiezwemmen kunnen niet tegelijkertijd in het bad plaats vinden. Voor de sportbeoefening gelden andere regels dan voor recreatiezwemmen. Ook moet er gereserveerd worden op te zwemmen. 

Ik wil een vriendenweekend in een groepsaccommodatie of  op een charterschip organiseren. Ben ik welkom?
Ja. Er komen gelukkig steeds meer verruimingen. Je mag een groep boeken van maximaal 4 personen per kamer. Huishoudens zijn uitgezonderd van deze maatregel.

Wij willen een bedrijfsuitje naar een klimbos oganiseren. Kan ik reserveren?
Ja, neem contact op met het buitensportbedrijf en informeer naar de mogelijkheden en de beperkingen. 

Krijg ik de aanbetaling terug als ik mijn boeking bij een vakantiehuisje wil annuleren?
Het hangt ervan af of het bedrijf waar je geboekt hebt, open is c.q. de diensten kan leveren. Is dat het geval, dan kun je niet kosteloos annuleren. Je hebt dan te maken met de annuleringsvoorwaarden uit de HISWA-RECRON-voorwaarden. Als het bedrijf gesloten is en de overeenkomst daardoor niet kan nakomen, dan geldt dat je de overeenkomst kunt ontbinden en recht hebt op terugbetaling van de (aan)betaling.

Kan ik omboeken?
Dat ligt er aan. Als de overeenkomst die is gesloten met het recreatie- of watersportbedrijf kan worden nagekomen, kan dat in zijn algemeenheid niet. Sommige bedrijven bieden, ook als zij hun contractuele verplichtingen kunnen nakomen, een voucher aan. Die kun je dan gebruiken voor omboeking naar een verblijf of activiteit op een later moment. Let op, dat is het bedrijf niet verplicht. Deze voucher geeft geen recht tot terugbetaling van de aanbetaling als er geen omboeking wordt gedaan. 

In het geval het bedrijf de overeenkomst niet kan nakomen, bijvoorbeeld omdat het gezelschap te groot is, dan kan het bedrijf ook een voucher uitreiken die recht geeft op omboeking naar een verblijf of activiteit op een ander moment. In dit geval is er wel recht op terugbetaling van een aanbetaling als er geen nieuwe boeking kan worden gemaakt. Informeer voor de mogelijkheden voor omboeken altijd bij het bedrijf.

Ik heb een seizoenplaats (of een voorseizoenplaats) geboekt op een camping. Kan ik gebruik maken van die plaats?
Campings en de sanitaire voorzieningen op campings zijn open.Je kunt dus gewoon gebruik maken van je seizoenplaats. 

Ik heb een seizoenplaats geboekt, maar kan geen gebruik maken van die plaats, omdat ik zelf ziek ben of iemand van mij gezelschap ziek is of in quarantaine zit. Krijg ik mijn geld terug?
Als de camping open is, de sanitaire voorzieningen op de camping open zijn en de camping (daarmee) zijn aandeel in de overeenkomst kan nakomen, heb je geen recht op teruggave van je (aan)betaling. Mogelijk kun je wel een beroep doen op een annuleringsverzekering als je die hebt afgesloten.

Bekijk de video's...

Bekijk de video's: wat kan er allemaal als de lockdown voorbij is?

Er zijn twee video's waarin we uitleggen welke maatregelen er gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: 

 • voor recreanten
 • voor watersporters

En er zijn twee video's die laten zien hoe een fijn, veilig en verantwoord verblijf er in Nederland uitziet:

 • voor gasten in groepsaccommodaties
 • voor kampeerders

 

 

Welkom op de camping

Welkom op de camping

Nederland is een heerlijk land om vakantie te vieren en activiteiten te ondernemen. Gezellig met het gezin, met je familie of met je vrienden. Ons land heeft veel moois om te ontdekken en biedt veel verschillende overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken.

Wat zoek je? Rust, vertier, gezelligheid of avontuur? Er is van alles mogelijk: van back to basic kamperen tot een luxe verblijf in een villa met welness.
Ontdek het in Nederland. Welkom op de camping!

Gedragscodes

Gedragscodes

Ga je recreëren, op vakantie of watersporten in Nederland? Houd je dan aan de gedragscodes. Er zijn twee gedragscodes:

Veilig verblijf b...

Veilig verblijf bij groepsaccommodaties

Per 28 april 2021 mag er weer meer bij groepsaccommodaties. Lees de regels hierboven bij het blok 'Vragen en antwoorden'. 
Voor een impressie van een verblijf in een groepsaccommodatie, bekijk deze video.
Meer informatie

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen je door naar de volgende websites:
 
Rijksoverheid
 
HISWA - voor watersporters
 
 
Consumentenbond - voor consumenten
www.consumentenbond.nl
Disclaimer

Disclaimer

Het protocol richt zich in het bijzonder tot de bedrijven, leden van HISWA-RECRON. HISWA-RECRON aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van deze informatie door de bedrijven, leden van HISWA-RECRON, noch andere bedrijven die deze informatie gebruiken, in de breedste zin des woord. De verantwoordelijkheid voor het gebruiken van de informatie door de bedrijven als hiervoor bedoeld, ligt volledig bij die bedrijven. HISWA-RECRON aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid jegens derden voor het gebruik van de informatie door bedoelde bedrijven.