Een leuke sector om in te werken? Volgens studenten wel!

8 februari 2023

Het grootschalige onderzoek onder 626 mbo-studenten is beschikbaar en bevat ontzettend veel informatie over het leren en werken in de sector en hun beeld daarover.

Waarom hebben studenten voor de studie in de recreatiesector gekozen?
De meeste studenten geven aan dat ze het leuk vinden om met mensen te werken, en mensen blij te maken. Ouders hebben volgens de studenten een hele grote rol gespeeld bij het kiezen van de studie. Deze invloed van ouders moet door scholen en de branche niet worden onderschat. Vandaar dat we veel aandacht schenken aan het op de kaart zetten van de recreatiebranche in het voortgezet onderwijs (vmbo), en wellicht ook al in het basisonderwijs.

Iets minder dan de helft van de studenten verwacht na de opleiding waarschijnlijk of zeker in de sector te gaan werken, 30% wil doorstuderen en de rest van de studenten twijfelt nog. Ook blijkt dat meer dan de helft van de studenten (zeer) positief is over de toekomst van de sector, Studenten die iets minder positief zijn, noemen het gebrek aan doorgroeimogelijkheden en verslechterende arbeidsvoorwaarden als reden daarvoor.

Bij nieuwe studenten bestaat vaak het beeld dat werken in de recreatie bestaat uit animatie en het werken met kinderen. Hier hebben we in een vorig artikel al even bij stilgestaan.

 

Terug naar overzicht