Blogs

2023-03-08 11:02:00

Samen werken aan Bruto Nationaal Geluk

8 maart 2023

Nog één week en dan loopt Nederland hopelijk uit voor de verkiezingen. Dit maal, op 15 maart 2023, kun je twee keer stemmen, zowel voor de Provinciale Staten als voor de Waterschappen.

Samen met mijn collega’s werkte ik de afgelopen tijd hard aan een manifest voor de watersport en recreatie. Hierin zetten we klip-en-klaar de vijf belangrijkste aandachtspunten voor onze sector uiteen:

  1. Toerisme als de economische motor van de provincie
  2. Ruimte voor natuurinclusief en duurzaam ondernemen
  3. Vitale bedrijven in de watersport en recreatie
  4. Goede bereikbaarheid en infrastructuur
  5. Grote aandacht voor de arbeidsmarkt

Veel punten spelen in alle provincies. Denk aan permanent wonen op vakantieparken. HISWA-RECRON wil dat provincies in hun beleid vastleggen dat dit niet mag. Sommige punten zijn voor één of twee provincies relevant. Voor Friesland en Noord-Holland is het bijvoorbeeld van belang dat de vaargeulen naar de Waddeneilanden diep genoeg blijven zodat de eilanden bereikbaar blijven. Of dat windmolenparken op zee tenminste 45 kilometer van de Waddeneilanden geplaatst worden.

Stikstof
Zware onderwerpen zoals het stikstofprobleem raken ook de watersport en recreatie. In Zeeland bijvoorbeeld, waar uitbreiding van campings en vakantieparken vaak geen optie is vanwege ruimtetekort en stikstofuitstoot. Hierdoor ontstaat oneerlijke concurrentie met andere vormen van recreatie waar wel uitbereiding mogelijk is.

Stem!
Stemmen voor de Provinciale Staten heeft invloed op nationaal beleid. De leden die gekozen worden tijdens de Provinciale Staten-verkiezingen kiezen de leden van de Eerste Kamer. In de Eerste Kamer worden wetten goed- of afgekeurd. Er staat dus meer op het spel dan alleen provinciaal beleid! Ik roep dus jou en alle andere ondernemers op om te gaan stemmen. Alleen zo heb jij invloed op het beleid.

Samenwerking met provinciale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), VNO-NCW, VVV Nederland en vele andere partijen is essentieel. Dat zorgt ervoor dat HISWA-RECRON op veel zaken die spelen in de provincies kan aanhaken waardoor we samen een sterker front vormen. Als je echt een verschil wilt maken, kun je het vaak niet alleen. Ik hoop dat de provinciale besturen en partijen nuttige informatie halen uit ons manifest. En dat HISWA-RECRON niet vergeten wordt bij de coalitie-onderhandelingen. Want: watersport en recreatie zorgen voor het bruto nationaal geluk!

Auteur: Dorien Eilering - Beleidsadviseur Public Affairs

Download het manifest Het belang van watersport en recreatie

Terug naar overzicht