Blogs

2023-03-08 11:02:00

Havenmeester: gastheer of politieagent?

8 maart 2023

Met veel plezier heb ik altijd in de jachthaven van mijn familie gewerkt. De jachthaven had vaste ligplaatsen voor boten, staplaatsen voor caravans, botenverhuur en horeca. Je zou denken dat je dan aan een gastheer genoeg had. Echter ‘de politieagent’ was er ook. Niet alle bezoekers kenden de (ongeschreven) regels van het bedrijf.

Foutparkeren was de grootste ergernis van mijn vader. Regelmatig stuurde hij dan ook potentiële gasten weg naar een plek waar ze moesten parkeren. Waarom je fout geparkeerd stond, was niet altijd duidelijk. Maar de man in de blauwe overall was duidelijk, je moest naar hem luisteren.

Op het terras van het restaurant liep ik vervolgens als gastheer en wilde iedereen laten genieten. Voor de botenverhuur verwees ik altijd naar de man in de blauwe overall. En dat bleek niet altijd even goed te vallen. Sommige gasten hadden net daarvoor een poging gedaan om dichtbij te parkeren…

Uiteraard werden er ook andere regels overtreden. Het grootste probleem was dat wij geen gebruik maakten van het HISWA Haven- en Werfreglement. Als we dat wel hadden gedaan, dan waren veel ‘overtredingen’ te voorkomen. Immers alle ligplaatshouders, staanplaatshouders en huurders konden dan het reglement lezen. We mochten echter het reglement en de HISWA Algemene Voorwaarden niet toepassen want we waren geen lid.

Met de kennis die ik nu heb, zou ik terug in de tijd willen. Dat zou een hoop ergernis schelen. Een duidelijk reglement dat voor alle gasten en jachthavens duidelijkheid biedt. En dat door experts wordt aangepast wanneer dat nodig is. Dan kunnen ook alle personen in een blauwe overall gastheer zijn.

Auteur: Paul de Groot - Manager Waterrecreatie

Ga naar het Haven- en Werfreglement.

Terug naar overzicht