Elektrisch varen in Amsterdam per 2025 is onhaalbaar

De Nota Varen Amsterdam van de Gemeente Amsterdam omvat veel maatregelen die de watersport raken. Het meest in het oog springend is de maatregel waarbij in 2025 op alle Amsterdamse binnenwateren een verbod komt voor boten die varen op fossiele brandstoffen.

De jachthavens moeten daardoor herinrichten naar elektrisch dat torenhoge investeringen vraagt. In de nota wordt onvoldoende rekening gehouden met de belangen van watersportondernemers. De voorgestelde maatregelen hebben een dusdanig grote impact dat ondernemers hun klanten straks niet meer goed kunnen bedienen.

Ons standpunt

HISWA-RECRON vindt dat de nota nadelig is voor de watersport. De gemeente gaat veel te snel met haar groene ambities. Over veel dingen is nog niet goed nagedacht en zijn onhaalbaar.

De buitenproportionele maatregelen zijn ontzettend nadelig voor ondernemers in de watersport. Zij dreigen klanten te verliezen die stoppen met de watersport of niet meer met hun brandstofmotor naar hun ligplaats in de jachthaven of werf kunnen varen. Daarnaast is de infrastructuur in Amsterdam, zoals de aanlevering van voldoende energie en voldoende laadpalen om élke boot op te kunnen laden, niet ingericht op de nieuwe situatie.

HISWA-RECRON wil een fatsoenlijk plan. Als eerste moeten de voorzieningen op orde zijn. Voor mensen die hun boot moeten ombouwen tot een elektrische boot moet een goede regeling komen waar ondernemers bij betrokken worden. Het is een illusie dat iedereen elektrisch gaat varen. Particuliere eigenaren worden gedwongen hoge kosten te maken als ze straks nog door en om Amsterdam willen varen.

Velen zullen stoppen en keren niet meer terug.

De nadelen op een rij:

  • Er ontstaat een negatief ondernemersklimaat
  • Het is een te dure en onnodige maatregel
  • Het is slecht voor de lokale economie
  • Jachthavens zijn niet ingericht voor massaal elektrisch laden
  • Het Amsterdamse elektriciteitsnetwerk is ongeschikt
  • Varen wordt onaantrekkelijk door de invoering van het vignet

Wat willen we bereiken

HISWA-RECRON wil vijf jaar uitstel van het plan om elektrisch varen in Amsterdam per 2025 in te voeren.  Deze tijd is noodzakelijk om faciliteiten en infrastructuur op orde te krijgen.

Lees meer

Duurzaamheid, dat vinden we belangrijk bij HISWA-RECRON

Daarom verzamelen we alle initiatieven, projecten, producten en diensten op een speciale pagina over duurzaamheid. Zodat je in één oogopslag alles kunt bekijken.