Blogs

2024-04-22 08:56:00

Je bent nooit klaar

22 april 2024

Als ondernemer ben je altijd met de toekomst van jouw bedrijf bezig. Je breidt je productie uit of brengt nieuwe klantvragen in kaart. Steeds vaker speelt duurzaamheid een rol. Je wilt niet alleen met de toekomst van je bedrijf bezig zijn, maar voelt ook verantwoordelijkheid voor de wereld die wij onze kinderen nalaten. Je denkt na over afvalstromen, energieverbruik en materiaalgebruik. In 2050 moeten we van het gas af zijn, maar misschien wil jij het wel eerder? Je loopt nu nog wel tegen een vol stroomnet en netcongestie aan. De capaciteit is nog niet overal toereikend.

Het verduurzamen van een onderneming is een meerjarig proces. Duurzaam ondernemen is nooit klaar. Zeker niet voor een watersportbedrijf. Het zijn vaak bedrijven met een lange historie, met een productie waar veel verschillende grondstoffen en energiestromen voor nodig zijn. Het duurt nog jaren duren voordat fossiele brandstoffen in de watersport niet meer de norm zijn. Er zijn talloze wettelijke verplichtingen waaraan jouw bedrijf moet voldoen. Of je het nu leuk vindt of niet, het hoort bij het ondernemen.

Laatst vertelde een ondernemer mij dat duurzaam ondernemen hem niet méér gasten opleverde. Hij vertelde ‘het verhaal’ wel aan zijn gasten, maar die hebben het niet vooraan in hun keuzeproces staan. Kwaliteit, voorzieningen en prijs waren volgens hem belangrijker. Wel merkte de ondernemer dat duurzaamheid voor zijn medewerkers steeds belangrijker werd. Zij willen echt zien dat het bedrijf stappen zet om te verduurzamen. Zeker de jongere generatie. Daarvoor moet je binnen het hele bedrijf het gesprek aangaan. Hoe kunnen we onze impact op klimaatverandering verminderen? Is onze eigen productie en die van onze inkoop verder te verduurzamen? Die vragen moet je met elkaar beantwoorden. Dat is niet alleen aan de ondernemer.

Voor jachthavens helpt een keurmerk als Blauwe Vlag om ermee aan de slag te gaan. Voor iedere tak van de watersport en jachtbouw zijn er wel weer andere accenten te leggen. Vanuit HISWA-RECRON bevorderen we duurzaamheid daarom in de breedte, voor alle aangesloten watersportbedrijven.

Stijn Boode – Regiomanager Gelderland en Utrecht / Projectleider Duurzaam Gastvrij Gelderland

Deze blog verscheen ook als column in HISWA Magazine nr. 2 van 2024.

Terug naar overzicht